Det er en god ide, at eleverne lærer en række naturvidenskabelige metoder, hvis de selv skal kunne designe og gennemføre naturvidenskabelige undersøgelser. Én af disse metoder er at ‘nøgle’. Vi har samlet en række bud på undersøgelser med nøgler i forskellige sværhedsgrader.
‘At nøgle’ er en naturvidenskabelig metode, hvor man systematisk identificerer organismer eller materialer, ved hjælp af en række karakteristika eller egenskaber. Det er et redskab, hvor eleverne gennem udelukkelsesmetoden arbejder sig frem til at bestemme en plante, sten, plasttype, tekstiltype eller lign.
Følg nøglen ved at svare ja eller nej på forskellige spørgsmål. For at besvare spørgsmålene skal eleverne fx observere karakteristika, eller teste egenskaber ved at påvirke med kemi eller brænde materialet.
Prøv vores nøgler til identifikation af bjørnedyr, mos, lav, plasttyper, plast i sodavandsflaske eller tekstiler af i undervisningen.
Test, hvor mange slags plast en sodavandsflaske er lavet af. God til yngre elever og til at lære metoden at kende.
Eleverne skal lave et system, der kan organisere deres sko. God til yngre elever og til at forstå logikken bag en nøgle.
Undersøg hvilken polymer et stykke plast består af. Indebærer flere forskellige undersøgelsesmetoder.
Gennem forskellige tests finder I ud af, hvilket materiale et stykke tekstil er lavet af.
Eleverne undersøger udbredelsen af laver, der vokser i et område, og bruger nøglen til at bestemme dem.
En håndfuld mos er fyldt med mikroskopisk liv. Prøv at finde fx bjørnedyr og nøgle dem.
Eleverne udvikler deres egen nøgle til fx lav, mos eller blade, så de forstår, hvordan en nøgle bygges op og bruges.
Forside › Lær dine elever at nøgle – en vigtig naturvidenskabelig metode
Til undervisere og fagteams. Her finder du forløb og aktiviteter, du kan anvende direkte i din undervisning, didaktiske temaer du kan anvende som inspiration til planlægning af din undervisning, og endelig finder du aktuelle faglige temaer
Vi driver i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet fire nationale netværk for naturfaglige eller naturvidenskabelige ressourcepersoner: Læs mere om hvordan vi arbejder med netværk her
Her i vidensindgangen har vi samlet kvalitetsbaseret viden, der indgår i arbejdet med at styrke undervisningen i naturfagene og de naturvidenskabelige fagområder. Gå direkte til vidensressourcer eller projektoversigt.
Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.
Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.
Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.
Bedre tilgængelighed