Billede af årets festivalarrangør

Særlige initiativer i en kommune

Særlige initiativer kan styrke samarbejde på tværs af aktører, fag og uddannelsesinstitutioner

Særlige initiativer i en kommune kan have stor diversitet og spænde fra lokale initiativer på den enkelte institution over initiativer, der koordineres kommunalt, til nationale events, festivaler eller kampagner.

De særlige initiativer kan være nationale events som Naturfagsmaraton, Unge Forskere, First Lego League eller en koordineret kommunal indsats omkring Naturvidenskabsfestivalen i uge 39, hvor alle de naturvidenskabelige ressourcer i kommunen bliver sat i spil.

Det kan være lokale initiativer på den enkelte institution, hvor der findes eksempler på daginstitutioner eller skoler med en naturfaglig profil. Flere kommuner prioriterer også særlige indsatser, eksempelvis bæredygtighed, engineering eller udvikling af naturvidenskabelige talenter.

Fælles for initiativerne er, at de bidrager til børn og unges naturfaglige uddannelse og dannelse samtidig med, at de skaber synlighed og fokus på naturfagene og bidrager til udviklingen af kommunens naturfaglige kultur.

astra girl

Skab overblik i din kommune

Naturfagskoordinatorens rolle er at skabe overblik over de særlige initiativer og koordinere samarbejdet mellem relevante aktører. Således kan en kortlægning af aktører og kommunens særlige initiativer være et værdifuldt redskab for naturfagskoordinatoren. Det gælder blandt andet, når der skal skabes synlighed omkring naturfagene eller igangsættes nye naturfaglige indsatser.

Et eksempel er Norddjurs Kommune, hvor naturfagskoordinatoren i samarbejde med naturfagsnetværket hvert år samler virksomheder og andre relevante aktører på Kattegatcentret i forbindelse med Naturvidenskabsfestival i uge 39. Her deltager skoleelever i workshops med en række forskellige aktiviteter, hvor de blandt andet møder lokale virksomheder og bliver undervist af elever fra HTX.

astra girl

Indlæg

I uge 39 afholder Bornholms Kommune naturvidenskabsfestival under navnet Bright Green Island. Læs om hvordan initiativet samler elever på tværs af niveauer, så flere børn og unge opnår teknologisk og naturvidenskabelig indsigt som en del af deres almene dannelse og fremtidige øliv.

Indlæg

Tjek dit særlige initiativ

Naturfagskoordinatornetværket har sammen med Astra udviklet refleksionsguiden "Tjek dit særlige initiativ".

Her kan aktører på naturfagsområdet i en kommune drøfte det særlige ved et initiativ, og hvordan initiativet spiller sammen med kommunens eksisterende kultur, værdier, politikker mm. Derudover lægger "Tjek dit særlige initiativ" også op til en refleksion omkring naturfagskoordinatorens arbejde med initiativet.

Refleksionsguide

Hent refleksionsguide

Hvad siger anbefalingerne til den nationale naturvidenskabsstrategi?

3.3 a Alle grundskoler og ungdomsuddannelser tager stilling til, hvordan institutionens indsatser passer ind i og bidrager til implementering af den nationale strategi.

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Skip to content