Gå til hovedindhold

Prøv Astras juleforsøg 2018

Kom i julestemning med 'Leonardo da Vincis ispindebro'. 21 ispinde skal du bruge for at bygge broen. Vi skal være sammen om at styrke de naturvidenskabelige fag hele vejen i uddannelseskæden - og bygge broer de steder, hvor der er behov for at skabe bedre sammenhæng.

På siden herunder finder du både en videovejledning og en grafisk vejledning til juleforsøget, hvor du bliver guidet gennem forsøget, og hvor læringspointerne udfoldes. Du kan også gå på opdagelse i Astras andre spændende forsøg på Testoteket.dk - her kan du fx finde Ispinde-domino.  

 

Vejledning til bygning af Leonardo da Vincis ispindebro


Sådan gør du:

  1. Følg vejledningen. Bemærk, at farverne i nedenstående illustration udelukkende er valgt for at gøre det lettere at se pindenes positioner - ispindene bestilles oftest uden farve. 
  2. Hver enkelt ispind i broens længderetning hviler på enten en tværgående ispind eller bordet, når broen er færdig
     

Forsøgsbeskrivelse - Jul 2018

Forklaring

Konceptet er lånt fra Leonardo da Vinci, der udtænkte denne brotype for mere end 500 år siden. Broen er oprindeligt udtænkt til militært brug, idet den er let at opsætte, nedtage og tage med sig. Desuden krævede den ikke noget særligt værktøj at opsætte og er derudover selvbærende, når først den er opsat og sat i spænd.

Broen holder sig selv sammen, fordi alle de centrale pinde låser hinanden. Dog vil de yderste tværpinde ikke blive låst. De holdes i stedet sammen af en anden kraft, nemlig den friktion (gnidningsmodstand), der er mellem pindene. Friktionen mellem ispindene bliver mindre, jo stejlere broens led ligger.

Derfor bliver det stadigt sværere at bygge broen, jo flere led der kommer på, da hvert nyt led helt af sig selv vil få en stejlere hældning. Hvor lang kan du gøre din bro? Prøv også med andre materialer – og undersøg, hvor meget din bro kan bære.