Gå til hovedindhold

200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen

I 2020 blev både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund markeret under overskriften HCØ2020. Som det nationale naturfagscenter samlede Astra børnehaver, skoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark i fejringen.

H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820 satte gang i en teknologisk revolution. Magnetnålens udsving blev begyndelsen til vores elektriske samfund. Samtidig så H.C. Ørsted naturvidenskab som afgørende for den almene dannelse. H.C. Ørsted er på baggrund af sin opdagelse en af verdenshistoriens allerstørste videnskabsfolk.

Nyt undervisningsmateriale – 200 år med elektromagnetisme

Astra har udviklede i anledning af fejringen et helt nyt undervisningsmateriale: '200 år med elektromagnetisme'. Materialet er undersøgelses- og problembaseret og følger 5E-modellen og EDP-modellen til grundskoler. Materialet er differentieret til mellemtrin og udskoling og henvender sig til naturfagslærere og deres kolleger inden for fx dansk og historie.

Læs mere her.

Del af national fejring

HCØ2020 var et nationalt formidlingsinitiativ, som fejrede H.C. Ørsted og elektromagnetismens betydning gennem hele 2020. Projektet blev gennemført af Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med Astra, Experimentarium, Danske Universiteter og Videnskabernes Selskab – med H.K.H. Kronprins Frederik som protektor. Læs mere her.