Gå til hovedindhold

200-året for H. C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen

Vær med til at fejre 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. I 2020 markeres både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund under overskriften HCØ2020. Som det nationale naturfagscenter samler Astra børnehaver, skoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark.

H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820 satte gang i en teknologisk revolution. Magnetnålens udsving blev begyndelsen til vores elektriske samfund. Samtidigt så H.C. Ørsted naturvidenskab som afgørende for den almene dannelse. H.C. Ørsted er på baggrund af sin opdagelse en af verdenshistoriens allerstørste videnskabsfolk.

I 2020 opretter Astra bl.a. en H.C. Ørsted-temaside med både egne og andres undervisningsmaterialer om elektromagnetisme - Følg med i nedtællingen øverst på siden. Årets Naturvidenskabsfestival i uge 39 vil også fejre H.C. Ørsteds store opdagelse sammen med 150.000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser. Og på Danmarks største konference for naturvidenskabelige undervisere og fagfolk - Big Bang Konferencen - vil fejringen også kunne mærkes. Hertil kommer et væld af HCØ2020-aktiviteter på tværs af Danmark, som arrangeres af andre.

Del af national fejring

HCØ2020 er et nationalt formidlingsinitiativ, som fejrer H.C. Ørsted og elektromagnetismens betydning gennem hele 2020. Projektet gennemføres af Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med Astra, Experimentarium, Danske Universiteter og Videnskabernes Selskab - med H.K.H Kronprins Frederik som protektor. Læs mere her.

Nyt undervisningsmateriale - 200 år med elektromagnetisme

Astra udvikler et helt nyt undervisningsmateriale med fokus på undersøgelser, 5E-modellen og Engineering designmodellen til grundskoler. Materialet er differentieret til mellemtrin og udskoling og henvender sig til naturfagslærere og deres kolleger inden for fx. dansk og historie.

Lærerteams kan plukke i forløb, aktiviteter og ressourcer og sammensætte en tværfaglig temauge, et forløb eller bruge materialerne som en del af deres eksisterende undervisningsplan. Materialet indeholder blandt andet:

  • Basispakke med indledende forløb til magnetisme, elektricitet og elektromagnetisme. Start her eller brug som brush up.
  • Fem engineering-forløb med udfordringer, hvor elektromagnetisme er omdrejningspunktet.
  • Masser af forsøg på testoteket.dk, heriblandt tre helt nye og lidt gakkede!
  • Dansk- og historiefaglige forløb.
  • Idrætslege og brain-breakers, hvori faglig begreber indgår.
  • Stor plakat med infografik, der viser historien om opdagelsen og anvendelse i dag.   
  • Seks små film med ‘store-nørderne’ Kåre og Emil, kendt fra DR, som anslag til hele materialet og de fem engineering-forløb (Offentliggøres løbende op mod sommerferien).
  • Center For Undervisningsmidler udlåner fra skoleåret 2020/21 kasser med materialer, der passer sammen med engineering-forløbene.

Materialet offentliggøres primo marts og præsenteres gennem workshops og en messestand på Big Bang konferencen. Hold øje med Astras nyhedsbrev.

 

Kalender

Du kan se undervisnings-relevante aktiviteter i kalenderen herunder, der opdateres løbende. Se den fulde kalender med alle aktuelle HCØ2020-arrangemneter på HCO2020.dk.