Gå til hovedindhold

200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen

Vær med til at fejre 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen! I 2020 markeres både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund under overskriften HCØ2020. Som det nationale naturfagscenter samler Astra børnehaver, skoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark i fejringen.

H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820 satte gang i en teknologisk revolution. Magnetnålens udsving blev begyndelsen til vores elektriske samfund. Samtidig så H.C. Ørsted naturvidenskab som afgørende for den almene dannelse. H.C. Ørsted er på baggrund af sin opdagelse en af verdenshistoriens allerstørste videnskabsfolk.

På Astras temaside kan du finde inspiration til din undervisning med undervisningsmaterialer om H.C. Ørsted og elektromagnetisme.

Nyt undervisningsmateriale – 200 år med elektromagnetisme

Astra har udviklet et helt nyt undervisningsmateriale: '200 år med elektromagnetisme'. Materialet er undersøgelses- og problembaseret og følger 5E-modellen og EDP-modellen til grundskoler. Materialet er differentieret til mellemtrin og udskoling og henvender sig til naturfagslærere og deres kolleger inden for fx dansk og historie.

Læs mere her.

Årets Naturvidenskabsfestival i uge 39 vil også fejre H.C. Ørsteds store opdagelse sammen med 150.000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser. Hertil kommer et væld af HCØ2020-aktiviteter på tværs af Danmark, som arrangeres af andre.

Del af national fejring

HCØ2020 er et nationalt formidlingsinitiativ, som fejrer H.C. Ørsted og elektromagnetismens betydning gennem hele 2020. Projektet gennemføres af Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med Astra, Experimentarium, Danske Universiteter og Videnskabernes Selskab – med H.K.H. Kronprins Frederik som protektor. Læs mere her.