Grubletegning - Vintersol

Kort beskrivelse

Om vinteren kan det være koldt, selvom solen skinner. Tal om dette fænomen ud fra grubletegningen og få aktiveret elevernes hverdagsforestillinger og vejr og årstider.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

For at undersøge udsagnene kan I lave et praktisk forsøg. Lav en model med en kugle og en stærk lyskilde, for at observere fænomenet. Prøv at forudsige, hvad der sker ved hvert udsagn. Simulationer på videoer og nettet kan hjælpe jer. I kan besøge et planetarium, hvis det er muligt. Hvad sker der om vinteren i andre lande? I kan tage kontakt til andre skoler gennem ”Science across the World” på ASE’s hjemmeside.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Om vinteren skinner solen ikke lige så stærkt eller lige så længe som på en sommerdag. Solen har ikke ændret sig, men fordi jordens akse hælder, rammer solstrålerne jorden med en anden vinkel end om sommeren. Om sommeren – på den nordlige halvkugle – hælder Jordens akse mod Solen. Dermed rammer solstrålerne jorden mere direkte og dette område bliver varmere. Det modsatte sker om vinteren. Hvad sker der med Solens stråler om vinteren på Nordpolen?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Vintersol".

Skip to content