Grubletegning - Udspring

Kort beskrivelse

Tal om faldhastighed og hvad denne påvirkes af ud fra grubletegningen, som lægger op til en snak om hvad kroppens højde og vægt har af betydning for en udspringer.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Lav to udspringere i forskellige størrelser af modellervoks. Lad dem falde ned fra et bord og se om de rammer vandet i en balje samtidig. Find ud af, hvordan man kan lade dem falde nøjagtig samtidig, så resultaterne bliver præcise. Gør deres størrelse nogen forskel? Hvad fortæller det om udspringere af forskellig størrelse? Tjek svaret på internettet. Gør det nogen forskel, hvis en af udspringerne har en åben paraply i hånden?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det meste af tiden påvirkes faldhastigheden ikke af, hvad en ting vejer. Tunge og lette ting falder med samme fart. Nogle gange kan luftmodstanden gøre en forskel. Det kan ske med ting som fjer, et ark papir eller en faldskærm, som har en stor overflade, der fanger luften. Luftmodstand gør ikke nogen reel forskel for udspringere, så begge udspringere rammer vandoverfladen samtidig. Det betyder ikke noget, om den ene er større eller tungere end den anden. Hvad skal udspringere gøre for at lave det perfekte spring? Test teorierne ved hjælp af modellervoksmodellerne. Sammenlign resultaterne med optagelser af rigtige udspringere.

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content