Grubletegning - Tykke ledninger

Kort beskrivelse

Lad eleverne udfordre deres hverdagsforestillinger om hvordan elektricitet fungerer ved at arbejde med grubletegningen 'Tykke ledninger'.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved at opstille et kredsløb med et batteri og en pære og bruge ledninger af forskellig tykkelser. Hvad sker der med pærens lysstyrke? Har det betydning, hvor i kredsløbet I forbinder de tykkere ledninger?

Advarsel! brug ikke genopladelige batterier eller el fra nettet. Meget tynde ledninger kan blive meget varme.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at der kan løbe mere strøm gennem tykke ledninger end gennem tynde ledninger, og at pæren dermed vil lyse kraftigere. Pæren vil ikke lyse kraftigere, hvis man bruger tykkere ledninger. Pærens lysstyrke afhænger af modstanden i kredsløbet. Tynde ledninger har større modstand, og kan dæmpe pærens lysstyrke. Det er glødetråden i pæren, der bestemmer hvor kraftigt pæren lyser ikke tykkelsen af ledningerne. Meget tynde ledninger i et kredsløb kan blive meget varme. Kan I forklare dette?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content