Grubletegning - Syreregn

Kort beskrivelse

Denne grubletegning handler om syreregn og lægger op til en snak om, hvordan sur regn påvirker bjerge og bygninger.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge om bjerge opløses i syreregn. Der er mange gamle bygninger, som er lavet af de samme sten som bjerge. I kan undersøge gamle bygninger og skulpturer (f.eks. kirker lavet af kalksten). Er der tegn på skader på stenene? Hvordan mon stenene bliver beskadigede? Er det altid den samme type sten som bliver brugt til bygninger, eller bruges der flere forskellige typer? Kan I finde prøver af sten, som er skadet af syreregn? Kan I finde ud af om syreregn har andre effekter?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Der er mange forskellige typer af sten og mange af disse vil reagere med syre og opløses. Selv fortyndede syrer vil reagere med visse typer sten, især kalksten, kalk og marmor. Mere koncentrerede syrer vil reagere ret hurtigt med visse sten. Regn er typisk sur. Surhedsgraden på regn kan variere afhængigt af forureningsgrad og vindretning. Nogle bjerge reagerer med syreregn og opløses, men processen er meget, så vi bemærker ikke at det sker. Hvordan opstår syreregn?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Syreregn".

Skip to content