Støj i bussen

Kort beskrivelse

Brug denne grubletegning til at tale om lyd og hvordan lyden reflekteres og absorberes af forskellige materialer.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge, hvor godt materialer reflekterer eller absorberer lyd ved at sammenligne lyd i et rum med og uden gardiner, med og uden tæpper osv. I kan lave en model ved at fore en stor papkasse eller et skab med forskellige materialer og derefter sammenligne hvor godt lyd reflekteres eller absorberes – brug en datalogger og en lydsensor. Hvilke materialer er bedst til at absorbere lyde?

 

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Hårde, glatte og polerede overflader er gode til at reflektere lyd. I busser med disse typer overflader er der megen støj. I umøblerede rum kan der være megen støj på grund af hårde overflader, såsom vægge og gulvbrædder. Ved at bruge blødere materialer, som gardiner, tæpper og stofsæder, vil lyd absorberes, og lydniveauet reduceres. Kan I designe forskellige typer rum? Hvad kan I finde ud af om støjforurening i vores omgivelser, og hvordan kan støjforurening kontrolleres?

Grubletegninger i samme tema

Skip to content