Grubletegning - Stetoskop

Kort beskrivelse

Hvad sker der, hvis der kommer en knude på længens stetoskop? Lad eleverne tale om og aktivere deres hverdagsforestillinger om hvordan lyd fungerer.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

For at forstå hvordan et stetoskop virker, kan I undersøge hvordan forskellige materialer leder lyd. I en lydisoleret kasse kan I placere forskellige genstande som afgiver lyd – f.eks. et tikkende ur eller en tonegenerator. Prøv derefter at lytte til lydene i kassen vha. forskellige genstande –f.eks. en træpind, en metalstang eller et plastrør. Hvilke materialer leder lyden bedst?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Lyd kan transmitteres gennem faste stoffer, væsker og gasser. Lyd kan bevæge sig frit i forhold til forhindringer og hjørner. Et stetoskop er en hul gummislange fyldt med luft. I et stetoskop transmitteres det meste af lyden gennem luft, derfor vil en knude stoppe en del af lyden. Noget af lyden transmitteres via gummislangen, og derfor kommer noget af lyden igennem. Hvis lyd kan transmitteres gennem forskellige materialer, hvordan dæmper ørepropper så lyd?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content