Stå på hovedet

Kort beskrivelse

Hvad sker der med blodcirkulationen, når man står på hovedet? Lad eleverne tale om blodcirkulation ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette ved at få en frivillig til at stå på hovedet eller på hænder. Vær sikker på det bliver gjort under sikre forhold, og at vedkommende er rask. Er der synlige ændringer i huden? Hvor der er mindre blod, vil huden blive bleg. Hvis blodet ikke forlader hovedet så hurtigt som det plejer, vil ansigtet blive rødt. Hvad sker der med pulsen, når man står på hovedet?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Eftersom hovedet er placeret over hjertet, må hjertet være i stand til at pumpe blodet mod tyngdekraften. Så selvom man står på hovedet vil fødderne stadig få blod. Men når man står på hovedet, vil afstanden fra hjertet til fødderne være længere end afstanden, der er fra hjertet til hovedet, når man står opret. Hjertet skal derfor pumpe kraftigere. Blodet vil, pga. tyngdekraften, heller ikke løbe fra hovedet så let som normalt. I kan holde hænderne over hovedet og iagttage, hvad der sker. I kan lave en model der viser, hvordan blodet løber rundt i kroppen.

Grubletegninger i samme tema

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content