Grubletegning - Stå på hovedet

Kort beskrivelse

Hvad sker der med blodcirkulationen, når man står på hovedet? Lad eleverne tale om blodcirkulation ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette ved at få en frivillig til at stå på hovedet eller på hænder. Vær sikker på det bliver gjort under sikre forhold, og at vedkommende er rask. Er der synlige ændringer i huden? Hvor der er mindre blod, vil huden blive bleg. Hvis blodet ikke forlader hovedet så hurtigt som det plejer, vil ansigtet blive rødt. Hvad sker der med pulsen, når man står på hovedet?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Eftersom hovedet er placeret over hjertet, må hjertet være i stand til at pumpe blodet mod tyngdekraften. Så selvom man står på hovedet vil fødderne stadig få blod. Men når man står på hovedet, vil afstanden fra hjertet til fødderne være længere end afstanden, der er fra hjertet til hovedet, når man står opret. Hjertet skal derfor pumpe kraftigere. Blodet vil, pga. tyngdekraften, heller ikke løbe fra hovedet så let som normalt. I kan holde hænderne over hovedet og iagttage, hvad der sker. I kan lave en model der viser, hvordan blodet løber rundt i kroppen.

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content