Grubletegning - Spejlbeklædt kasse

Kort beskrivelse

Grubletegningen lægger op til en snak om hvad lys egentlig er og hvordan det opfører sig. Lad dine elever tale om dette ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge, hvad der sker inde i kassen ved at beklæde en kasse indvendigt fuldstændig med spejle. Lys ind i boksen. Luk låget for derefter at åbne kassen inde i et mørkt rum. Kommer der lys komme ud af kassen? Ved at placere et luxmeter inde i kassen, kan I måle lysmængden før og efter låget er blevet lukket. Hvordan anvendes spejle til at lave solenergi med?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Lys er elektromagnetisk stråling, og ikke som sådan en fysisk substans. Det meste af lyset reflekteres af spejlene, men noget af lyset reflekteres ikke og absorberes af spejlene. Efter kort tid er alt lyset absorberet. Samtidig med lyset absorberes vil temperaturen stige en smule i kassen, men dette er ikke målbart. Er det muligt, at lukke låget hurtigt nok til at fange lyset inde i kassen?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Spejlbeklædt kasse".

Skip to content