Grubletegning - Sorte og hvide biler

Kort beskrivelse

Hvilken bil er varmest - den hvide eller den sorte? Lad dine elever diskutere ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Den enkleste måde at finde ud af, om biler bliver varmere i solen, er at lave en model. I kan tage to ens kasser, male dem henholdsvis sort og hvid, og placere et termometer eller en temperaturføler inden i. Når kasserne har stået et stykke tid i solen, er det muligt at sammenligne temperaturen i kasserne. Har kassernes farve betydning for temperaturen? Prøv at teste andre farver på kasserne på samme måde.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Begge biler bliver varmere i Solen, fordi vinduerne tillader sollyset i at komme ind men forhindrer meget af energien i at komme ud (ligesom et drivhus). Sorte overflader absorberer mere af solens lys end hvide overflader. Dette er også grunden til, at en overflade ser sort ud og en anden hvid. Når energien fra sollyset absorberes, forsvinder den ikke, men varmer bilen op. Den sorte bil absorberer mere energi fra sollys og bliver derfor varmere end den hvide bil. Den sorte bil vil også udstråle mere energi. Under normale omstændigheder vil det være varmere inde i den sorte bil end i den hvide bil. Hvorfor er det bedre at have hvide huse i et varmt klima? Hvilken farve tøj virker mest kølende?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Sorte og hvide biler".

Hent powerpoint præsentation
Skip to content