Grubletegning - Sommersolen

Kort beskrivelse

Grubletegningen leder op til en snak om forholdet mellem solen og jorden. Eleverne skal tale om solens placering og hvad denne betyder.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Hvordan vil I kunne afgøre Solens position? Prøv at notere, hvor Solen befinder sig på forskellige tidspunkter af året. En søgning på internettet eller i bøger kan måske hjælpe jer med at finde Solens position i andre lande. Er temperaturændringerne om sommeren relateret til solens højde på himlen? Hvad sker der med temperaturen omkring polarcirklen, hvor Solen ikke går ned om sommeren? Advarsel: Se ikke direkte på Solen.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Om sommer står Solen højere på himlen og er synlig i længere tid. Når Solen står højt på himlen, er dens stråler spredt over et mindre område af jordens overflade. Den øgede koncentration af stråler får temperaturen til at stige. Generelt står solen højest ved de varme lande, selvom også andre faktorer har indvirkning på temperaturen. Hvorfor er der ikke varmt på toppen af Mount Everest, selvom solen står højt på himlen?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Sommersolen".

Skip to content