Grubletegning - Solformørkelse

Kort beskrivelse

Hvad er en solformørkelse, og hvordan opstår fænomenet? Lad dine elever diskutere dette ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

For at undersøge udsagnene kan I lave en praktisk undersøgelse. I kan opstille en model med en kugle, en stærk lyskilde og en lille bold, som repræsenterer Månen og derved observere fænomenet. Ved hjælp af et tankeeksperiment kan I forudsige, hvad der ville ske ved hvert udsagn. Simulationer på videoer og nettet kan hjælpe jer. Hvis det er muligt, kan I besøge et planetarium. Solen og Månen har tilsyneladende samme størrelse på himlen, har de så også omtrent samme afstand til Jorden?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Solformørkelse opstår, når Månen passerer mellem Jorden og Solen. Månen blokerer for Solens lys, og Jorden befinder sig i Månens skygge. Total solformørkelse forekommer sjældent. Det kræver, at Jorden, Solen og Månen står på en lige linje. Solformørkelse kan kun forekomme ved hjælp af Månen, da intet anden himmellegeme er tæt nok på Jorden til at blokere for Solens lys. Kan I forklare, hvordan en måneformørkelse opstår?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Solformørkelse".

Skip to content