Grubletegning - Solbadning

Kort beskrivelse

Solen giver energi, men nogle gange kan man også blive søvnig af at ligge ude i solen. Lad dine elever diskutere, hvordan solbadning og energiniveau hænger sammen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge de enkelte udsagn. Kan I se effekter af Solens energi? Varmer den os op, gør os solbrændte eller forårsager brand? Kan I observere, hvad det er der gør, at man føler sig mere eller mindre energiske? Afhænger det af udendørstemperaturen, om man har spist for nylig, hvilken tid på dagen det er, hvor meget man har sovet eller andre faktorer? Får planterne energi fra Solen? Hvor får planterne deres mad fra? Har planterne brug for lys for at overleve?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

I denne situation kan der opstå forvirring, fordi ordet energi i hverdagssproget bruges i forskellige betydninger. Energi fra Solen overføres til vores kroppe, men vi kan ikke bruge den direkte. Den gør os varmere, så vores hudtemperatur stiger, og vi begynder at svede for at afkøle huden. Når vi solbader, føler vi os mindre energiske, fordi det varme solskin kan gøre os søvnige. Vi har ikke mindre energi – vi bliver bare mere dvaske, og det er ikke det samme. Hvorfor ligger koldblodede dyr i solen, og hvordan hjælper det dem med at overleve?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Solbadning".

Hent powerpoint præsentation
Skip to content