Sødet te

Kort beskrivelse

Tal om massefylde og vægt ud fra spørgsmålet om, hvad der sker med vægten af en kop the, når man opløser en skefuld sukker i den.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Ved at veje teen og sukkeret før og efter at sukkeret er blevet opløst i teen, kan I observere, hvad der sker med vægten. Hvis I ikke har en meget præcis vægt, kan I bruge en balancevægt. Placer te og sukker i den ene skål og den sødede te på den anden skål. Er der ligevægt? I kan også inddampe sødet te. Er der sukker tilbage? Vil det gøre nogen forskel, hvis sukkeret er opløst i vand frem for te?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at stoffer forsvinder, når de opløses. Selvom det opløste sukker ikke er synligt, er det der stadig. Derfor smager teen stadig sødt. Den totale vægt af stofferne ændres ikke, når sukkeret opløses i teen. Opløses sukker også, når man bruger andre væsker? Har vandets temperatur en betydning? Gælder det også for andre stoffer som f.eks. salt?

Grubletegninger i samme tema

Skip to content