Sodavand

Kort beskrivelse

Lad dine elever tale om, hvad der sker med sodavand, når boblerne stiger til vejrs. Både hvad de ved, og hvad de tror.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Ved at bruge en meget følsom vægt og veje sodavanden før og efter låget er skruet af, kan I observere, hvad der sker. Husk at låget skal vejes med. I kan også bruge en balancevægt. Sæt en sodavandsflaske på hver side af vægten, og sørg for at den er i balance (brug en dåse, hvis den lettere kan balancere). Skrue forsigtigt låget af, så der ikke spildes noget sodavand. Det tager lang tid, før al gassen er sluppet ud (I kan evt. bruge vat eller Vita Wrap til at formindske fordampning, dermed bliver undersøgelsen mere præcis). Hvordan vil I sikre jer, at alt gassen er sluppet ud?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at gas ikke vejer noget. Når låget skrues af slipper kuldioxiden ud. Ligesom alle andre stoffer består kuldioxid også af partikler. Partiklerne er meget små, men de vejer noget. Fordi denne gas vejer noget, så vil sodavanden blive lettere, når kuldioxiden er sluppet ud. Kan I finde gassens volumen i sodavanden, hvis 1 gram kuldioxid har en volumen på omkring 50 ml?

Grubletegninger i samme tema

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content