Smeltende is

Kort beskrivelse

Denne grubletegning åbner for at tale om vægt og massefylde ud fra elevernes forestillinger om smeltende is.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge, hvad der sker med isens vægt, når isen smelter til vand, ved at veje en given mængde is før og efter det er smeltet. Ændres vægten? Ændres rumfanget (volumen)? Ændres massefylden (densitet)? Hvis ja, hvordan ændres vandets massefylde i forhold til temperaturen? Hvad sker der når andre væsker fryser? Har andre væsker de samme egenskaber som vand?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Man kan nemt blive forvirret, når man taler om forskellene mellem vægt og massefylde. Is har en mindre massefylde end flydende vand, hvilket er grunden til at is flyder. Når is smelter ændres vægten ikke. 10 g is smelter og bliver til 10 g vand. Men massefylden ændres, når isen smelter. 10 g vand fylder mindre end 10 gram is (rumfanget bliver mindre), derfor må isens massefylde være mindre end flydende vand. Kan I forklare, hvorfor isbjerge er meget større under end over vandet? Hvordan kan fisk overleve om vinteren, når overfladen er frosset til is?

Grubletegninger i samme tema

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content