Grubletegning - Skygger

Kort beskrivelse

Grubletegningen åbner for en snak om lys og skygge. Lad eleverne diskutere ud fra tegningen. De skal danne deres egne argumenter og lytte til hinanden.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge skygger ved at opsætte en skærm hvorpå der skinner et skarpt lys. I kan lave en skygge ved at stå mellem lampen og skærmen, I kan også bruge udklip af pap. Prøv at flytte tingene. Hvordan ændrer skyggerne sig? Hvad tror I, der sker med lyset? Hvordan tror I en skygge dannes? Kan I tegne en simpel tegning, der illustrerer fænomenet?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Jo tættere en person står på lyskilden, jo mere lys vil blive blokeret. Så skyggen er størst, når personen står tæt på lampen. Lysstrålerne fra en lampe bliver spredt i alle retninger. Personen vil blokere for flere af lysstrålerne, hvis han står tæt på lampen. Hvis I bruger Solen som lyskilde vil Solens stråler være parallelle, og størrelsen af skyggen vil derfor ikke være afhængig af afstanden til skærmen. Kan I finde andre forskelle mellem skygger, hvor lyskilden er lampen, og skygger , hvor lyskilden er solen?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Skygger".

Skip to content