Grubletegning - Røræg

Kort beskrivelse

Hvor mange grundstoffer består en omgang røræg af? Brug grubletegningen til at diskutere dette og til at tale om grundstoffer og kemiske forbindelser.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan lave røræg og undersøge, om æggehviden og æggeblommen kan adskilles igen? Prøv forsigtigt at opvarme æggehviden og æggeblommen hver for sig. Hvad sker der? Hvilke definitioner er der på grundstoffer, kemiske forbindelser og kemiske blandinger? Kan I finde ud af hvilke kemiske forbindelser, der findes i et æg?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Et grundstof er et stof, der udelukkende består af atomer med samme atomnummer. En kemisk forbindelse er 2 eller flere grundstoffer bundet sammen. En kemisk blanding er 2 eller flere grundstoffer eller 2 eller flere kemiske forbindelser kombineret. Æg er ikke kun er lavet af ét grundstof. Æg er en sammensætning af kemiske forbindelser og kemiske blandinger, der ændres under opvarmning. Det er en irreversibel ændring. Hvilke andre irreversible ændringer kan I finde i et køkken?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.