Rør

Kort beskrivelse

Brug denne grubletegning til at tale om lyd og hvordan denne kan bevæge sig gennem rør.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge, hvordan lyd transmitteres ved at slå på rør fyldt med luft eller vand, og sammenligne, hvor godt lyden ledes. Har det betydning om rørene er lavet af metal eller plastik? Hvordan vil I afgøre, hvor godt lyden transmitteres? Hvordan kan man bruge en datalogger til at undersøgelsen ? Hvor godt transmitterer et massivt stykke metal lyden?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Lyd transmitteres gennem forskellige typer materialer, f.eks. luft, vand og metal. De svingninger, vi opfatter som lyd, har brug for et medie (som kan vibrere) at transmitteres i. Lyd transmitteres bedre via faste stoffer end væsker, og bedre via væsker end gasser. Metalrør transmitterer lyden bedre end vandet og luften inde i rørene. Sommetider kan lyde gennem metalrør, f.eks. en radiator, være generende. Hvordan kan man reducere lydene?

Grubletegninger i samme tema

Skip to content