Grubletegning - Prisme

Kort beskrivelse

Et prisme kan bryde hvidt lys op i forskellige farver. Brug denne grubletegning til at beskæftige jer med farver og lys.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge lys ved at undersøge farvet lys, filtre, og maling, og kombinere dem på forskellige måder. Hvilke farver får I ved at kombinere forskellige farver af lys? Hvilke farver får I ved at kombinere forskellige filtre. Hvilke farver får I ved at blande forskellige farver maling? Kan I bryde og derefter samle farverne til hvidt lys ved hjælp af prismer?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Et prisme kan bryde hvidt lys op i forskellige farver. Med to eller flere prismer er det muligt at samle de forskellige farver til hvidt lys igen. Farvede filtre eller maling ser farvede ud fordi de absorberer nogle af farverne fra det hvide lys. Blandes forskellige farver maling vil det blive sort eller gråligt. Sættes flere forskellig farvede filtre foran lyskilden vil der absorberes flere bølgelængder (farver) fra det hvide lys, og lyset vil til sidst fremstå sort eller gråligt, ikke hvidt. Hvis planter har brug for lys til at gro, hvilke farver lys har de så brug for, når de normalt har grønne blade?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.