Nye planter

Kort beskrivelse

Lad dine elever diskutere, hvordan man kan få planter til at 'formere sig' ud fra grubletegningen. Måske har de helt andre teorier?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette ved at bruge forskellige plantearter. Nogle planter, f.eks. solbær og stenurt har let ved at slå rødder. Husk at undersøge om planterne er giftige, inden I bruger dem. Så frø og plant blomster samt dele af rødder og stængel, og se, om de kan gro. Har planterne de rette betingelser for at kunne gro? I kan observere, hvor de nye skud og rødder kommer. Er det forskelligt for de forskellige planterarter?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Der er flere mulige svar på disse udsagn. Det er sjældent, at der kommer en ny plante, hvis man planter en blomst. Derimod vil frø, dele af stænglen og dele af roden kunne blive til nye planter. Hos nogle arter (f.eks. piletræer) vil næsten alle dele af stænglen og roden vokse op til en ny plante. Hos andre planter (f.eks. etårige) er det kun muligt at få nye planter fra frø. Hvordan ved en gartner, hvilke dele han skal bruge? Besøg evt. et gartneri.

Grubletegninger i samme tema

Skip to content