Grubletegning - Månefaser

Kort beskrivelse

Månen skifter form - eller ser i hvert fald ud til at gøre det - i løbet af en måned. Lad dine elever diskutere, hvorfor det forholder sig sådan.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan lave et praktisk forsøg for at undersøge dette problem. Lav en model med en kugle og en stærk lyskilde og en lille bold, der repræsenterer Månen, for at observere fænomenet. Prøv at forudsige, hvad der sker ved hvert udsagn. Simulationer på videoer og nettet kan hjælpe jer. I kan besøge et planetarium, hvis det er muligt. Kan I også forklare, hvordan en måneformørkelse kan forekomme?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Vi ser kun den del af Månen, der er oplyst af Solen. Efterhånden som Månen, Jorden og Solen ændrer deres positioner, ser vi Månen fra forskellige vinkler, så det ser ud som om Månen ændrer form. Når Jorden kaster sin skygge på Månen, medfører det en hel eller delvis måneformørkelse. Hvorfor observerer vi ikke en måneformørkelse hver måned?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.