Grubletegning - Levende lys

Kort beskrivelse

Grubletegningen sætter gang i refleksionerne om hvad der egentlig sker, når det lys brænder. Lad dine elever tale om hvad der sker med stearin og væge.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved at tænde vægen og stearinen hver for sig. Husk at bruge lys af 100 % stearin. Det kan være vanskeligt at sætte ild til stearin uden væge (brug evt. et stykke papir). Kan I observere, hvilke dele der brænder, og hvilke der ikke gør? Prøv at opsamle gassen fra et brændende lys. Gassen vil bestå af vanddamp og måske fordampet stearin. Kondenserer stearinen? Note: Forsøget skal overvåges af en voksen.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Når et stearinlys brænder, er det både stearinen og vægen der brænder. Vægen brænder meget langsomt. Stearinen smelter, bliver til damp og brænder. Vægens funktion er at suge den smeltede stearin op mod flammen, hvor stearinen vil fordampe og brænde. Kan I finde ud af, om en olielampe fungerer på samme måde?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content