Grubletegning - Kontakt

Kort beskrivelse

Lad dine elever tale om, hvorvidt det har en betydning, hvorhenne i et kredsløb, de placerer en kontakt. Det skal formulere deres egne argumenter og lytte til hinanden.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan placere kontakten forskellige steder i kredsløbet og undersøge effekten. Hvad sker der med pærens lys, når placeringen af kontakten ændres? I kan undersøge om det samme sker i mere komplicerede kredsløb.

Advarsel! brug ikke genopladelige batterier eller el fra nettet.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at strømmen starter i batteriet og går gennem hver komponent i kredsløbet. I en sådan tankegang, skal kontakten være foran pæren for at tænde og slukke den. Men strømmen er i hele kredsløbet, når kontakten er tændt. Kontakten kan således placeres, hvor som helst i kredsløbet. I kan forsøge med flere pærer og kontakter. I kan også lave kontakter af forskellige materialer og derved undersøge hvilke materialer, der fungerer som kontakter.

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content