Kompostbunke

Kort beskrivelse

Lad dine elever tale om kompostbunken. Hvad kræver det for at planterester kan kompostere, og hvad sætter processen i gang?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Læg planterester til forrådnelse i en syltetøjsglas uden regnorme og andre hvirvelløse dyr. Hvad sker der, hvis I tilsætter en smule jord eller kompost? Hvad sker der med planterester efterladt øverst i et syltetøjsglas med regnorme? Hvilke ændringer ser I? Ændres temperaturen?

Sikkerhedsnote: Lad være med at forsegle beholderen. Husk at vaske hænder. Brug ikke kød, fisk, ost, mælk eller æg.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Planterester i en kompostbunke forsvinder ikke – det bliver til kompost. Planteresterne bliver nedbrudt og omdannet til kompost. Det er især regnorme og mikroorganismer, som bidrager til denne nedbrydning. Ved nedbrydningen opstår varme, som får forrådnelsen til at gå hurtigere. Kan I lave en kompostbunke med optimale nedbrydningsforhold ud fra det I har lært?

Grubletegninger i samme tema

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content