Grubletegning - Kompostbunke

Kort beskrivelse

Lad dine elever tale om hvad der egentlig sker, når en kompostbunke nedbrydes og bliver til jord. Hvad sætter processen i gang, og hvad kræver det for at planteresterne kan kompostere?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Læg planterester til forrådnelse i en syltetøjsglas uden regnorme og andre hvirvelløse dyr. Hvad sker der, hvis I tilsætter en smule jord eller kompost? Hvad sker der med planterester efterladt øverst i et syltetøjsglas med regnorme? Hvilke ændringer ser I? Ændres temperaturen?

Sikkerhedsnote: Lad være med at forsegle beholderen. Husk at vaske hænder. Brug ikke kød, fisk, ost, mælk eller æg.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Planterester i en kompostbunke forsvinder ikke – det bliver til kompost. Planteresterne bliver nedbrudt og omdannet til kompost. Det er især regnorme og mikroorganismer, som bidrager til denne nedbrydning. Ved nedbrydningen opstår varme, som får forrådnelsen til at gå hurtigere. Kan I lave en kompostbunke med optimale nedbrydningsforhold ud fra det I har lært?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Kompostbunke".

Skip to content