Grubletegning - Kaktustorne

Kort beskrivelse

Lad dine elever diskutere, hvorfor en kaktus har torne.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan lave undersøgelser, hvor I planter kaktustorne for at se, om de spirer til nye planter. I kan plante kaktus i f.eks. vasket grus, vat eller rockwool for at se, om de har behov for jord. Kaktus vokser meget langsomt, så det tager et stykke tid. Hvilke andre tilpasninger mod vandtab har ørkenplanter udviklet?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Kaktus har tilpasset sig et liv i et barsk miljø. Den lille overflade hjælper planterne med at minimere vandtab. De spidse torne forhindrer, at kaktussens saftige stængel bliver spist. Kaktustorne bliver normalt ikke til nye planter. Kaktus indeholder klorofyl og bruger luft, vand og sollys til at lave fotosyntese på samme måde som andre planter. I modsætning til andre planter er dens klorofyl i den kødfulde stængel og ikke i bladene. Hvordan overlever andre planter i barske eller usædvanlige miljøer?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Emneord

Skip to content