Grubletegning - Juletræ

Kort beskrivelse

Brug denne julede grubletegning til at tale med dine elever om elektriske kredsløb og forskellen på serieforbundne og parallelforbundne lyskæder.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette ved at opstille et kredsløb med en række pærer forbundet på forskellig måde. Hvordan kan I forbinde pærerne? Hvilke forskelle er der på serieforbindelser og parallelforbindelser? Er der andet som har indflydelse på lysstyrken?

Advarsel: brug ikke genopladelige batterier, kraftige batterier eller el fra nettet i kredsløbet.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Hvordan pærernes er forbundet i kredsløbet har betydning for, hvor kraftig den enkelte pære vil lyse. Ældre juletræskæder er ofte serieforbundne. I en serieforbundet kæde løber strømmen fra den ene pære til den næste. Går en af dem i stykker, slukkes lyset i hele kæden. Moderne juletræskæder er parallelforbundne. I en parallelforbundet kæde er pærerne forbundet uafhængigt af hinanden. Strømmen kan løbe gennem én pære uden at løbe igennem alle de andre. Hvis én pære går i stykker, slukkes de øvrige pærer ikke. Hvilke forskelle er der på LED og glødelamper? Er der forskel på effekten?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content