Grubletegning - Jordens rotation

Kort beskrivelse

Brug denne grubletegning til at skabe refleksion om Jordens rotation. Dine elever skal diskutere, om Jorden roterer med eller mod uret - og hvorfor mon?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge, hvilken vej Jorden roterer ved at opstille en model. Brug en globus og små stykker modellervoks til at repræsentere mennesker. Placer ”mennesker” forskellige steder på globussen. Placer også nogle på Nordpolen og Sydpolen. Hvad vil de hver især observere, når de kigger ned på deres fødder? Hvilken vej vil Jorden se ud til at rotere? Hvilken vej vil skyggerne bevæge sig på et solur?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

For en person på den nordlige halvkugle vil Jorden se ud til at rotere mod uret. Men for en person på den sydlige halvkugle vil jorden se ud til at rotere med uret. Hvilken vej Jorden roterer, afhænger af hvorfra man observerer. Der er ingen umiddelbar retningsbestemmelse i rummet, så den eneste måde at beskrive Jordens rotation er i relation til et bestemt sted på Jorden. Hvilken vej vil Jorden se ud til at rotere for en person der står på ækvator?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Jordens rotation".

Skip to content