Grubletegning - Is

Kort beskrivelse

Når du holder en isklump i hånden, bliver hånden kold, og isen smelter. Er det varme, der bevæger sig fra din hånd eller kulde, der bevæger sig fra isen? Lad dine elever diskutere dette fænomen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Det er svært at finde anvendelige forsøg for at undersøge dette. Det kan være en hjælp at kende mere til begreberne varme og kulde. Hvad er det, der bevæger sig fra hånden til isen? Hvad er det, der bevæger sig fra isen til hånden? Hvad sker der, når I lægger mad i en fryser? Hvordan holder en fryser jeres is kolde?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Ordet “varme” kan skabe forvirring, da det bliver brugt som både et navneord og et udsagnsord i hverdagssproget. Energi er et bedre ord. Når et stof bliver varmere, bevæger partiklerne sig hurtigere. De har mere energi. Varme genstande kan overføre energi til koldere genstande, men kolde genstande kan ikke overføre energi til varmere genstande. Energi vil blive overført fra hånden gennem skeen og videre til isen. Skeen føles kold, fordi hånden overfører energi gennem skeen og ind i isen. Hvorfor mon en træske ikke føles så kold som én i metal?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Is".

Skip to content