Grubletegning - I bjergene

Kort beskrivelse

Hvad sker der med temperaturen, når man bevæger sig op i bjergene? Lad eleverne diskutere dette ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan ikke udføre en praktisk undersøgelse for at finde ud af dette fænomen. I kan bruge bøger eller nettet for at finde ud af forholdet mellem højde og temperatur og hvilke typer faktorer, der kan påvirke dette forhold. Er det normalt varmere eller koldere i bjergene? Kan læ for vinden gøre en forskel? Hvad sker der med temperaturen, hvis man er uden for Jordens atmosfære?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

En isolator, ligesom en tyk pels, kan holde et lag af luft omkring vores krop, og det holder os varme. Atmosfæren er et lag af luft ved Jordens overflade, og det holder Jorden varm. Luftlaget absorberer energi fra Solen, så Jordens overflade bliver varmere. Atmosfæren bliver tyndere, jo højere man kommer over havets overflade. Dermed er der større afstand mellem luftpartiklerne. I stor højde er der mindre luft til at absorbere energien fra solen, så det bliver koldere. Uden for Jordens atmosfære, hvor der ikke er luft, er der meget koldt. Hvordan holder folk i rummet varmen?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content