Grubletegning - Frø på hovedet

Kort beskrivelse

Det ser ud til at planter i naturen altid vokser med stænglen opad, uanset hvordan frøet lander på jorden. Lad eleverne diskutere dette fænomen ud fra grubletegningen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette, ved at så forskellige frø og undersøge om måden, de bliver lagt på, gør nogen forskel for hvordan de vokser. Store frø er lettere at arbejde med end små frø. Frø behøver luft, fugt og varme for at spire. Hvad sker der, hvis I lader dem spire og derefter vender dem på hovedet?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det ser ud til at planter i naturen altid vokser med stænglen opad, uanset hvordan frøet lander på jorden. Plantens vækst er styret af hormoner som sikrer, at spiren altid vokser opad eller i retning af lyset, og at rødderne altid vokser nedad eller i retning af vand. I kan undersøge hvad der sker, hvis lyset kommer fra siden fremfor fra oven. I kan lave et begrebskort med jeres overvejelser.

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content