Grubletegning - Frø i mørke

Kort beskrivelse

De fleste mennesker ved, at grønne planter behøver lys for at gro. Lad dine elever diskutere, om det forholder sig ligesådan for frø.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved at så en række forskellige frø under forskellige lysforhold, og se, om det påvirker spiringen af frøene. Frø behøver luft, fugt og varme for at spire. Hvad sker der, hvis lysniveauet ændres fra fuldstændig mørke til stærkt lys? Er der forskel, hvis lyset blinker fremfor at være konstant?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

De fleste mennesker ved, at grønne planter behøver lys for at gro. Derfor er det nærliggende at tro, at frø også behøver lys for at spire. De fleste frø behøver ikke lys, ellers ville de ikke kunne spire under jorden. Hvor meget lys, et frø behøver, afhænger af plantearten. Nogle frø (f.eks. små frø fra selleri) skal have lys for at spire. Hvilke andre faktorer, f.eks. temperatur, kan påvirke spiringen af frø? Vil disse faktorer være forskellige for frø, der spirer forskellige levesteder? I kan så forskellige typer af frø under forskellige betingelser ud fra jeres egne ideer.

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Frø i mørke".

Hent powerpoint præsentation
Skip to content