Grubletegning - Forlængerledning

Kort beskrivelse

Brug denne grubletegning til at få eleverne til at reflektere over deres hverdagsforestillinger omkring elektricitet.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved at opstille et kredsløb. Er en forlængerledning et kredsløb? Hvordan kan I finde ud af, om der “siver” strøm ud af ledningen? I kan foretage målinger forskellige steder i kredsløbet med et amperemeter. “Siver” der strøm ud?

Advarsel: brug ikke genopladelige batterier eller strøm fra nettet.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Der kan løbe strøm i et lukket kredsløb. En forlængerledning kan være del af et kredsløb, men er i sig selv ikke lukket, og dermed ikke et kredsløb. Der løber ingen strøm medmindre noget (f.eks. en brødrister) er tilsluttet forlængerledningen. Hvis brødristeren er slukket, er der så strøm i forlængerledningen? Når elektriske apparater f.eks. TV og computere står på standby, siges det, at de spilder strøm. Er det fordi strømmen “siver ud”? Hvor meget energi går til spilde?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content