Grubletegning - Fodbold

Kort beskrivelse

Når man laver en højder i fodbold, kan man altid være sikker på at bolden kommer ned igen - eller kan man? Lad eleverne diskutere, om det teoretisk set ville være muligt at sparke en bold så hårdt, at den ikke kommer ned igen.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er du enig med et af udsagnene eller tænker du noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan du kan finde ud af mere.

I kan undersøge om bolden har brug for en kraft der påvirker for at fortsætte bevægelsen. Hvad sker der med et spyd efter en person har kastet det? Eller hvad med en papirflyver? Hvordan flyver en rumraket til Månen? Hvad vil der ske, hvis en astronaut på Månen sparker til en fodbold?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at genstande i bevægelse behøver en kraft for at holde dem i den retning, de bevæger sig. Men efter man har sparket til bolden, er der ingen opadgående kraft, der påvirker bolden. Når bolden er i luften, er det kun tyngdekraften og luftmodstanden, som påvirker bolden ved at bremse og trække bolden mod jorden. Hvis man kunne sparke bolden hårdt nok, ville den i teorien aldrig komme ned. Er der forskel på de kræfter, der påvirker en fodbold, i forhold til de kræfter, der påvirker et fly?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Fodbold".

Skip to content