Grubletegning - Flere ledninger

Kort beskrivelse

Hvordan påvirker det en elektrisk pære, hvis man sætter flere ledninger - og altså mere elektricitet - til den? Lad eleverne diskutere dette og evt. undersøge det efterfølgende.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette ved at opstille et kredsløb med et batteri og en pære. Start med at lave et kredsløb med én ledning, der forbinder batteriet med pæren. Hvad sker der, når I forbinder flere ledninger til pæren? Har det betydning, hvor i kredsløbet I placerer de ekstra ledninger?

Advarsel! brug ikke genopladelige batterier eller el fra nettet.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at der med flere ledninger vil være mere strøm, og pæren dermed vil lyse kraftigere. Men pærens lysstyrke afhænger af modstanden i det elektriske kredsløb og ikke af antallet af ledninger. Modstanden i et kredsløb afhænger af de komponenter, der er i kredsløbet. En pære har en bestemt modstand, alt efter hvilken type det er. Hvad tror I der sker, hvis I bruger forskellige typer af ledninger i kredsløbet?

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.