Grubletegning - Fald

Kort beskrivelse

Hvad falder hurtigst - en papirclips, en fjer eller et stykke papir? Og kan man påvirke nogen af tingene for at få dette til at ændre sig?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er du enig med et af udsagnene eller tænker du noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan du kan finde ud af mere.

Kan papiret falde hurtigere ved at folde det sammen eller forme det som en papirflyver? Kan formen ændres på fjeren, så den falder hurtigere, eller kan man vende fjeren på forskellige måder og påvirker det faldhastigheden? Hvad vil der ske, hvis man kombinerer papir og papirclips. I kan evt. se optagelser, hvor astronauter taber en hammer og en fjer på Månen. Hvordan falder tingene på Månen? Kan I forklare det?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Hvis man krøller papiret sammen eller klipper fjerstrålerne af fjeren vil de falde hurtigere. Dette indikerer, at fjeren og papiret falder langsomt pga. deres relativt store overfladeareal. Når genstande med et stort overfladeareal falder gennem luften øges luftmodstanden. Genstande med et lille overfladeareal (f.eks. papirklips) falder normalt hurtigt. Hvordan virker faldskærme?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Fald".

Emneord

Skip to content