Grubletegning - En blæsende dag

Kort beskrivelse

Eleverne diskuterer, hvad kraftigt blæsevejr gør ved lyden. Brug grubletegningen til at tale om forholdet mellem lyd og luft.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge denne situation ved enten at gå udenfor eller opstille en model med en lydkilde og bruge en lydsensor og datalogger. Er I indenfor, kan I bruge en lydsvag ventilator til at simulere vind mellem lydkilden og lydsensoren. Prøv at råbe mod og med vinden. Ændrer det på lyden?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Lydbølger bevæger sig gennem luft. Når vinden blæser, vil lydbølger transmitteres hurtigere i den retning vinden blæser. Når vinden blæser mod jer, høres lyden bedre, end når vinden blæser væk fra jer. Hvad sker der, hvis vinden blæser på tværs mellem lydkilden og modtageren?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "En blæsende dag".

Skip to content