Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved at lave et kredsløb som det viste. Derefter kan I prøve de forskellige udsagn. Har det betydning at bruge et søm? Har det betydning at bruge isolerede eller uisolerede ledninger? Hvordan vil I måle, hvor effektiv elektromagneten er? Måske kan I bruge en kompasnål eller få elektromagneten til at tiltrække papirklips mm.?

Advarsel: brug ikke genopladelige batterier eller el fra nettet.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Når strøm løber i en ledning, opstår der et magnetisk felt. Det magnetiske felt er stærkere, når ledningen er viklet som en spole. Det magnetiske felt er stærkere, når spolen vikles om et søm eller en anden jerngenstand, men selve det magnetiske felt opstår alene i ledningen. Man kan anvende uisolerede ledninger, men elektromagneten fungerer bedre med isolerede ledninger, således at strømmen løber i ledningen og ikke direkte i sømmet. Hvad sker der med elektromagneten hvis antallet af vindinger i spolen øges?

Grubletegninger i samme tema

Skip to content