Grubletegning - Buede spejle

Kort beskrivelse

Eleverne kommer med deres egne hypoteser om hvad der sker, når man ser sig selv i et buet spejl. Derefter undersøger de hvad der rent faktisk sker og diskuterer hvorfor.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Find nogle buede spejle, f.eks. make-up eller sidespejle på biler. Prøv at se jer selv i spejlet. Har det en betydning, hvor langt væk spejlet er? Har krumningen nogen betydning for spejlbilledet? Er spejlbilledet vendt på hovedet? Er spejlbilledet spejlvendt? Er spejlbilledet forstørret? Hvilke forskelle er der, hvis I ser jer selv i et konvekst (en overflade der buer udad) spejl i forhold til et konkavt (overflade der buer indad) spejl?

Ideer

Her er hvad en forsker ville sige. Fandt du nogle beviser for disse idéer? Er der nogle spørgsmål du stadig mangler at besvare?

I et konvekst spejl vender spejlbilledet altid den rigtige vej. I et konkavt spejl kan spejlbilledet både være vendt på hovedet eller den rigtige vej. Det afhænger af, hvor krumt spejlet er, og hvor langt genstanden er fra spejlet. Genstandens placering har betydning i forhold til spejlets fokuspunkt (det punkt hvor lysstrålerne krydser hinanden, efter de er reflekteret i spejlet). Hvis genstanden er tættere på spejlet end fokuspunktet, vil spejlbilledet være vendt korrekt og større. Hvis genstanden er længere væk end fokuspunktet, vil spejlbilledet være vendt på hovedet og være enten mindre eller større alt afhængig af afstanden. Kan spejle ændre spejlbilleder på andre måder? Kan måden, hvorpå spejle ændrer spejlbilleder, hjælpe os i hverdagen?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Buede spejle".

Skip to content