Grubletegning - Brødbagning

Kort beskrivelse

Hvad sker der i en dejklump lavet med gær? Hvad sker der, når sukker blandes med gær og vand? Hvordan ser gærceller ud i et mikroskop? Hvilke faktorer tror I påvirker gærcellers vækst? F.eks. temperatur, mængden af sukker osv. Hvordan vil I undersøge dette?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Hvad sker der i en dejklump lavet med gær? Hvad sker der, når sukker blandes med gær og vand? Hvordan ser gærceller ud i et mikroskop? Hvilke faktorer tror I påvirker gærcellers vækst? F.eks. temperatur, mængden af sukker osv. Hvordan vil I undersøge dette?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Nogle mennesker tror, at alle mikroorganismer er skadelige. I modsætning til andre mikroorganismer, der får mad til at mugne eller gør os syge, er gær et eksempel på en nyttig mikroorganisme. Regnorme og edderkopper kan ses med det blotte øje, så de ikke er mikroorganismer. En dej hæver, fordi kuldioxid frigøres ved nedbrydningen af sukker i de mikroskopiske gærceller. Stuetemperatur, neutralt pH-niveau, og sukker er gode forhold for gærvækst. Hvad ville alternativet være, hvis vi ikke havde gær?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Brødbagning".

Skip to content