Brødbagning

Kort beskrivelse

Hvad er mikroorganismer og hvad har de at gøre med brødbagning? Lad dine elever diskutere dette og derefter lave deres egne undersøgelser.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Hvad sker der i en dejklump lavet med gær? Hvad sker der, når sukker blandes med gær og vand? Hvordan ser gærceller ud i et mikroskop? Hvilke faktorer tror I påvirker gærcellers vækst? F.eks. temperatur, mængden af sukker osv. Hvordan vil I undersøge dette?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Nogle mennesker tror, at alle mikroorganismer er skadelige. I modsætning til andre mikroorganismer, der får mad til at mugne eller gør os syge, er gær et eksempel på en nyttig mikroorganisme. Regnorme og edderkopper kan ses med det blotte øje, så de ikke er mikroorganismer. En dej hæver, fordi kuldioxid frigøres ved nedbrydningen af sukker i de mikroskopiske gærceller. Stuetemperatur, neutralt pH-niveau, og sukker er gode forhold for gærvækst. Hvad ville alternativet være, hvis vi ikke havde gær?

Grubletegninger i samme tema

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content