Grubletegning - Bønner

Kort beskrivelse

Bønneplanter vokser ofte i spiraler, men hvilken vej vokser de og hvorfor?

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge dette ved at plante nogle bønner og observere, hvordan spirerne snor sig omkring det, de vokser op ad (f.eks. en blomsterpind). Hvad påvirker bønnernes måde at vokse på? Kan I få bønnerne til at vokse i forskellige retninger? Hvad hvis bønnerne vokser på hovedet? Snor forskellige typer bønner sig på forskellige måder? Hvad med andre planter som vokser i spiraler? I kan kontakte skoler i andre lande og undersøge om bønnerne vokser på samme måde der. Science Across The World, på ASE (www.ase.org.uk) er en måde, at skabe kontakt til skoler i andre lande.

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Bønner og andre slyngplanter (f.eks. vin) vokser normalt i spiraler, men ikke nødvendigvis imod urets retning. Det er blevet diskuteret meget. En af teorierne er, at nogle plantearter snor sig i samme retning uanset hvor de vokser, mens andre arter snor sig i tilfældig retning, afhængig af hvordan de rører blomsterpinden.

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Bønner".

Hent powerpoint præsentation
Skip to content