Grubletegning - Biler

Kort beskrivelse

Hvordan får en bil energi til at bevæge sig? Kan I se tegn på energioverførsel? Lad eleverne tale om energikilder og overførsel af energi.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Tjek benzinmåleren i en bil før og efter en lang rejse. Vil dette vise, hvorvidt der er brugt brændstof? Hvor kommer energien fra, når en bil bevæger sig? Hvor ender energien henne? Kan I se tegn på energioverførsel?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Brændstof er ikke energi, men det er en energikilde som frigiver energi, når det forbrænder ved at reagere med ilt fra luften. Når bilen kører, har den brug for energi for at få motoren til at arbejde. Brændstoffet bliver brugt til at levere energi til dette. Energien i sig selv forbruges ikke, men overføres til hjulene, som bevæger sig. Hjulene og motoren bliver varm, og der overføres energi til omgivelserne, hvilket forårsager en lille temperaturstigning i luften og jorden. Energien dannes ikke, og den opbruges ikke – det er simpelthen energioverførsel fra ét sted til et andet. Kan I spore energioverførsler i andre situationer i hverdagen, f.eks. i et tv eller en mobiltelefon? Hvor kommer energien fra? Hvor ender den? Hvad tror I, er de mest brændstoføkonomiske måder at rejse på?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "Biler".

Skip to content