Grubletegning - At se i mørke

Kort beskrivelse

Vi mennesker kan ikke se i mørke - eller kan vi? Brug denne grubletegning til at starte en refleksion hos eleverne om hvordan vores øjne optager lys og tilpasser sig.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Find et mørkt rum eller mørklæg et område for at undersøge de forskellige udsagn. Et værelse uden vinduer er ideelt. I kan lægge en mørk dug over et bord, eller bruge en meget stor papkasse til at skabe et mørkt område. Placer forskellige genstande i mørket. Hvad vil I vælge? Hvad kan I se? Kan I se de forskellige genstande i fuldstændig mørke? Hvor meget lys er nødvendig for at se de forskellige ting?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at det er muligt at se i mørke. Men de fleste mennesker ikke har prøvet at være i fuldstændig mørke. Vores øjne indstiller sig, så vi er i stand til at se i forskellige lysniveauer, men vores øjne har brug for lidt lys. Vi kan ikke se i fuldstændig mørke. Hvis vi bruger en lyskilde, f.eks. en lommelygte, vil vi se det lys, der reflekteres fra genstanden. Hvor vil der være total mørke? Hvordan tror I, ugler ser om natten?

Grubletegninger med samme tema

Alle grubletegningerne indgår i samlinger af 10 tegninger. De kan bruges enkeltvis eller til at belyse flere sider af det samme tema.

Herunder kan du hente en powerpoint-præsentation, som indeholder alle de grubletegninger, som har hænger sammen med "At se i mørke".

Skip to content