Nyheder - Ny Viden

Fysik i gymnasiet: Tag hverdagen med ind i faglokalet

Hvorfor dugger spejlet, og kan våde sokker give en iskold cola? Hverdagen er fyldt med naturvidenskab, og her får du tre aktiviteter til fysik i gymnasiet, der bygger bro til elevernes hverdag.

Emnerne i de naturvidenskabelige fag ligger ofte langt fra gymnasieelevernes hverdag. Det viser en undersøgelse af elevers science ressourcer – også kaldet science-kapital. Her har vi samlet en række aktiviteter, du kan lave med dit fysikhold, som kobler undervisningen tættere på elevers hverdag. 

Når du gør dette, bliver undervisningen mere vedkommende, og det er lettere for eleverne at huske det, de har lært, når de kan koble det sammen med noget, de kender fra deres hverdag.

Aktiviteter

- der kobler hverdagen med fysik i gymnasiet

Sodavandskøling i våde sokker
C-niveau til A-niveau
Undersøg, hvor du kan køle din sodavand ned med et par våde sokker. Med undersøgelsen arbejder I med beskrivelse af energi og energiomsætning samt indre energi og energiforhold ved temperatur- og faseændringer.

Hvad er SCOPE? en undersøgelse af børn og unges science-kapital

Science-kapital dækker over børn og unges science-relaterede ressourcer. De naturvidenskabelige kompetencer, de opbygger igennem deres liv både i og uden for skolen.

Med forskningsprojektet SCOPE laver man for første gang i Danmark en national kortlægning af science-kapital. Det foregår over 10 år, og den første rapport udkom i 2023.

Rapporten fungerer som en baseline og peger samtidig på nogle områder, hvor der er potentiale for at støtte udviklingen af børn og unges science-kapital. Et af de områder handler om at bygge bro mellem skole og hverdagsliv. 

Astra-figur_Flyvende-ikoner_Astra

Del

Aktuelt

Andre nyheder

Billede af ledelses arbejde

Tænk progression ind i din årsplan

Få de bedste tips til at lægge en årsplan for din undervisning. Tag udgangspunkt i elevernes progression og lad ture ud af huset styre, hvornår ...
Astras strategi-2

Ny strategi: Et varigt løft til STEM for børn og unge i hele landet

Astra lancerer ny strategi for 2025-2028, der skal styrke undervisningen og fremme interessen for de naturfaglige fag i en kompleks og omskiftelig verden.
Vinderprojekter på scenen

Årets Unge Forskere vil sætte fokus på kønsforskelle i medicinsk behandling og redde din kloak fra oversvømmelse

100 finalistprojekter imponerede juryen til finalen i Unge Forskere, men særligt to skilte sig ud som helt ekstraordinære.

Årets lærere giver plads til nysgerrighed og kreativitet

Michael Fynsk, Niels Christian Moth Andersen og Peter Salomonsen præmieres med Unge Forskeres lærerpriser og 10.000 kr. for deres arbejde med at inspirere, motivere ...
Finalister til Unge Forskere-konkurrencen

Fra skoleopgave til forskningsprojekt – didaktikken bag Unge Forskere

Unge Forskere giver en ramme for at arbejde projektorienteret med et selvvalgt emne. Det er en metode, der giver noget til alle elever - ikke ...
Finalister til Unge Forskere 2024

Finalisterne er fundet blandt 2.000 projekter og ideer

Svampe, der kan nedbryde PFAS, solcreme til planter og tekstil lavet af alger. 100 innovative ideer og forskningsprojekter er udtaget til finalen i Unge Forskere ...

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content