Skriv til astra@astra.dk
Eleverne undersøger hjerte/lunge-kredsløbet. Der er fokus på både undersøgende og modellerende arbejde og på, hvordan lærerens spørgsmål kan være med til at kvalificere begge dele.
Varighed: Forløbet strækker sig over syv gange à 90 minutter inklusiv et eventuelt førstehjælpskursus. Et sådant kursus kan godt vare længere end 90 minutter, hvorved der skal lægges tid til.
Organisering: Forløbet er beskrevet ud fra, at eleverne arbejder i samme grupper à ca. fire. Forløbet er eksemplificeret ud fra, at der er seks grupper.
Varighed: 90 minutter. Afsæt fx 10 minutter til introduktion, 50 minutter til dissektion og oprydning og 30 minutter til formulering af spørgsmål.
Engagér eleverne:
Arbejd videre med at styrke elevernes nysgerrighed ved at få dem til at stille undrende og undersøgende spørgsmål på blanke A3-ark.
Sæt eventuelt mere fokus på elevernes forforståelse:
Varighed: 90 minutter. Afsæt fx 30 minutter til at kvalificere spørgsmål, 10 minutter til at introducere egnede kilder og 50 minutter til at arbejde med at finde svar.
Eleverne skal kvalificere de spørgsmål, som hjertedissektionen gangen før gav anledning til:
Eleverne skal nu finde svar på deres spørgsmål og dermed udbygge deres viden:
Varighed: 90 minutter. Afsæt fx 30 minutter til levende vendespil og i alt 60 minutter til de to stationer med hhv. arbejde med at finde svar (40 minutter) og modellering af hjerte og lungers samspil (20 minutter).
Organisering: Der arbejdes i to stationer. Fire grupper ad gangen arbejder ved egne gruppeborde med at finde svar på deres spørgsmål. Imens besøger to grupper ad gangen et større bord, hvor de guidet af læreren bygger modeller af hjerte-lunge-samspillet.
Eleverne udbygger deres viden og forståelse af centrale fagord ved at blive fortrolige med dem:
Eleverne arbejder herefter videre med at finde svar på deres spørgsmål:
Eleverne udbygger deres viden ved at bygge modeller af samspillet mellem hjerte og lunger. Modelleringen skal bringe dem en dybere forståelse for, hvorfor og hvordan blodet bevæger sig mellem hjerte og lunger.
Varighed: 90 minutter. Afsæt fx i alt 45 minutter til to stationer med hhv. at forberede fremlæggelse (30 minutter) og gå blodets vej i hjertet (15 minutter inkl. skift af station). Herefter 45 minutter til fremlæggelser i fremlæggelseskarrusel.
Organisering: Der arbejdes i to stationer. Fire grupper ad gangen arbejder ved egne gruppeborde med at forberede fremlæggelserne. Imens besøger to grupper ad gangen en stor model tegnet med kridt på gulvet, hvor de guidet af læreren går blodets vej rundt i det store og lille kredsløb.
Eleverne forbereder fremlæggelser for at koble deres undersøgelses- og modelleringserfaringer sammen med faglige begreber og sammenhænge:
Eleverne udbygger og supplerer deres viden om blodets bevægelse rundt i kroppen gennem en kropslig oplevelse:
Eleverne forklarer i en stramt styret proces deres nyerhvervede viden og erfaringer, samtidig med at de kan diskutere og udveksle deres forståelser med hinanden.
Organisering: I denne lektion arbejdes der i to stationer. Tre grupper ad gangen arbejder ved egne gruppeborde med at forberede sig på en undersøgelse ved at læse. Imens besøger tre grupper ad gangen hver deres bord med materialer til at bygge model af lungerne guidet af læreren.
Eleverne får lejlighed til at opnå ny viden ved at lytte til lærerens præsentation:
Eleverne omsætter deres viden fra præsentationen til en model:
Eleverne forbereder sig på en undersøgelse af sammenhæng mellem aktivitet af forskellig intensitet og pulsen:
Eleverne undersøger sammenhæng mellem aktivitet af forskellig intensitet og pulsen. Først forbereder de sig fælles, inden de udfører undersøgelsen på egne kroppe i skolegården.
Eleverne guides til at komme “hele vejen rundt” om deres undersøgelse, for at de opnår en forståelse af, at en undersøgelse kan bestå af forskellige elementer, dvs. have et naturfagligt spørgsmål som udgangspunkt og kan bygge på en hypotese m.m.
Sæt eleverne til i makkerpar at undersøge sammenhænge mellem fysisk aktivitet af forskellig intensitet og pulsen fx i skolegården, så der er plads nok til at løbe, hoppe m.m., som beskrevet i aktivitetsvejledningen ‘Undersøg puls’. Formentlig kan der kun nås at gennemføre dataindsamling på én elev pr. makkerpar.
Sæt eventuelt mere fokus på elevernes forståelse af lungernes opbygning ved at indlægge en ekstra gang:
Varighed: 90 minutter. Afsæt fx 30 minutter til elevernes dataindsamling og 60 minutter til arbejdet med at komme hele vejen rundt om deres undersøgelse, heraf de sidste 20 minutter til dialog makkerpar til makkerpar.
Eleverne arbejder videre med deres undersøgelse af sammenhæng mellem aktivitet af forskellig intensitet og pulsen, hvis de ikke blev færdige sidste gang:
Eleverne arbejder gruppevis videre med at komme hele vejen rundt om deres undersøgelse.
Eleverne deler deres konklusioner og argumenterer for deres konklusion med hinanden:
Yderligere forslag til aktiviteter i forklar-fasen
Sæt eventuelt mere fokus på elevernes forklaringer og forståelse af forløbets centrale fagord ved at indlægge en ekstra gang:
Sidste del af forløbet fokuserer på, at eleverne opnår praktiske færdigheder udi førstehjælp, som hænger sammen med den viden, de har opnået i forløbet. På den måde opnår eleverne forståelse af, at det de har lært i én sammenhæng kan have værdi i en anden sammenhæng. Således pointeres sammenhængen mellem det, man lærer i skolen, og det, man kan have brug for i sit liv i øvrigt.
Eleverne deltager i et førstehjælpskursus og lærer om hjerte-lunge-redning:
Eleverne arbejder med at koble deres praktiske viden fra førstehjælpskurset med deres naturfaglige viden fra forløbet. Understøt dem undervejs med produktive spørgsmål, som er beskrevet nærmere i det didaktiske værktøj ‘Stil produktive spørgsmål’:
Dette kunne fx være ræsonnerende:
Følgende aktiviteter kan særligt bruges med evaluerende sigte, som det fremgår af aktivitetsvejledningen.
Når forløbet er gennemført, skulle følgende gerne stå klart for eleverne:
I dette forløb lægges der op til formativ evaluering. I forløbsplanen præsenteres forslag til, hvad læreren med fordel kan lægge mærke til. Disse forslag har til formål at klæde læreren på til løbende at give eleverne feedback på det, som er særligt relevant i den enkelte fase af forløbet, for på den måde at hjælpe eleverne på vej i deres læreproces.
Udover at alle faser af forløbet således giver anledning til feedback, kan aktiviteterne ‘Fremlæg i karrusel’ og ‘Lav et begrebskort’ bruges med mere eksplicit evaluerende sigte. Her kan læreren danne sig indtryk af, hvordan eleverne er på vej mod målene for forløbet.
I aktivitetsvejledningerne til ‘Fremlæg i karrusel’ og ‘Lav et begrebskort’ præsenteres konkrete forslag til både kriterier og tegn, samt til hvordan vurderingen kan foregå.
Her er informationer, der kan sættes ind i skolens læringsplatform:
Vi undersøger hjerte/lunge-kredsløbet og finder ud af, hvordan hjertet pumper blodet rundt i kroppen. Undervejs undersøger vi også vores egen puls og ser, hvordan den bliver påvirket af fysisk aktivitet.
Fælles mål for biologi
Disse er centrale:
Undersøgelse
Modellering
Kommunikation
Formålet med forløbet er, at eleverne opnår både teoretisk og praktisk indsigt i hjerte-lungesystemet.
Mål for eleverne
Du skal kunne:
Formålet med forløbet er, at eleverne opnår både teoretisk og praktisk indsigt i hjerte/lunge-kredsløbet. Vælg dette forløb, hvis I gerne vil udvikle jeres praksis inden for undersøgelsesbaseret undervisning og have fokus på at understøtte elevernes undersøgelse og modellering ved hjælp af produktive spørgsmål.
Dette forløb er stilladseret på den måde, man kan kalde guidet, dvs. at eleverne har en række frihedsgrader. Fx har eleverne valgmuligheder i selve hjertedissektion og i modelarbejdet. Man kan vælge at justere på frihedsgraderne og således gøre forløbet mere struktureret eller åbent alt efter elevgruppen.
Forløbet er struktureret ud fra 5E-modellen for undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning, som fremhæves i faghæfterne for både biologi, fysik/kemi, geografi og natur/teknologi. Dette er valgt for at illustrere, hvordan traditionelt indhold som hjertedissektion kan indgå på en måde, der fremmer elevernes nysgerrighed og spørgelyst som del af deres undersøgelseskompetence. Læs eventuelt mere om 5E-modellen.
I dette forløb foretages to loop gennem 5E-modellen. I første gennemløb sættes der fokus på elevernes udvikling af modelleringskompetence, mens der i andet sættes fokus på undersøgelseskompetence.
Forløbet fokuserer på at understøtte elevernes udvikling af kompetence inden for modellering ved at hjælpe elevernes refleksioner om processen at modellere frem undervejs i deres arbejde med selve modellerne af hjerte og lunger.
Forløbet illustrerer, hvordan der indledningsvist kan arbejdes med den amerikanske tilgang til undersøgelse kaldet Argument Driven Inquiry, som fremhæves i faghæfterne for udskolingens naturfag fx i faghæftet for biologi s. 86-87.
Forløbet fokuserer på trinene 1 til 4 og omsætter det til aktiviteten ‘Hele vejen rundt om jeres undersøgelse’ og udgør ikke en fyldestgørende indføring i ADI. Tilgangen “hele vejen rundt om” bruges snarere som en støtte for det undersøgende arbejde, og arbejdet med det i dette forløb kan udgøre grundstenen for at arbejde videre med Argument Driven Inquiry i et senere forløb.
Astra har valgt at illustrere, hvordan både elevernes modellerende og undersøgende arbejde kan understøttes ved hjælp af produktive spørgsmål, og har derfor formuleret eksempler på sådanne, som kan stilles undervejs i de beskrevne aktiviteter.
Mange af forløbets aktiviteter er organiseret som stationer, som eleverne gruppevis på skift cirkulerer imellem. Oftest består én station af en stillesiddende, stort set selvinstruerende opgave og en anden station med mere aktivt undersøgende eller modellerende arbejde.
Denne organisering er valgt, fordi det giver eleverne mest mulig tid i tæt dialog med læreren – med de muligheder dette rummer for læreren ift. at blive bevidst om de enkelte elevers viden og færdigheder – og for eleverne ift. at prøve deres forståelse af og eventuelt få disse suppleret eller korrigeret. Denne organiseringsmåde kan naturligvis tilpasses den enkelte skole og elevgruppe.
Efter at have anvendt forløbet Undersøg hjerte/lunge-kredsløbet og dermed afprøvet 5E-modellens måde at organisere undersøgelsesbaseret undervisning på, vend så eventuelt dette i naturfagsteamet:
I forløbet var der også fokus på at understøtte bl.a. elevernes modelleringsproces ved at stille produktive spørgsmål. Diskuter eventuelt også:
Eleverne undersøger hjerte/lunge-kredsløbet. Der er fokus på både undersøgende og modellerende arbejde og på, hvordan lærerens spørgsmål kan være med til at kvalificere begge dele.
Skriv til astra@astra.dk
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.