Er insekter fremtidens proteinkilde? Kommer der til at stå salat med græshopper og suppe med larver på middagsbordet, eller bruger vi melorme-mel i vores kager? FN anbefalede i 2013, at flere mennesker i fremtiden begynder at spise insekter, og man regner med at udnyttelse af insekter som foder i 2020 vil have et marked på 20 milliarder!
Dette forløb tager udgangspunkt i en udfordring, hvor eleverne skal udvikle deres bedste bud på en ret, der indeholder insekter. De beregner næringsindhold, CO 2-udledning og andre produktionsomkostninger ved deres ret. Eleverne dissekerer insekter, får viden om insekters levevis og udseende og deltager i Myrejagten fra Statens Naturhistoriske Museum.
Til delprocessen engagér hører en læseaktivitet i form af en artikel samt to undervisningsaktiviteter.
I fasen ‘udvid og bearbejd’ er der en læseaktivitet i form af en artikel fra Landbrugsavisen.
Hold en forældreaften eller en dag for skolen, hvor eleverne:
Ristede græshopper, melormesuppe og andre delikatesser skal snart på menuen i stedet for bøffer og svinekoteletter. Det mener i hvert fald FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO. Ifølge beregninger vil verdens befolkning i 2050 tælle over 9 milliarder mennesker – og det betyder større og større efterspørgsel på protein.
“Vi står over for en global udfordring, hvor der kommer til at være mangel på fødevarer inden for en generations tid. Og de produktionssystemer, vi har til kreaturer, svin og kvæg, har nået et mætningspunkt – vi kommer ikke til at fordoble produktionen på dem,” forklarer Lars-Henrik Lau Heckmann, biolog fra Teknologisk Institut i Århus.
“Insekter er til gengæld fulde af protein og sunde vitaminer. Og så er der potentiale i insektproduktion – i forhold til produktionen af oksekød og svinekød”.
Hans Joachim Offenberg er seniorforsker ved Aarhus Universitet og har set på fordelene ved insektproduktion fremfor oksekødproduktion:
“Vi spiser alt for meget oksekød. Det er en dårlig ide, fordi det er en meget stor miljøbelastning. Når du putter 100 kg foder ind i en oksekødsproduktion, kommer der ca. 6,5 kg oksekød ud i den anden ende. Hvis du i stedet putter de 100 kg foder ind i en insektproduktion, vil du få 56 kg insektprotein ud i den anden ende”.
Faglig baggrundviden til dig og/eller dine elever
Her kan du søge yderligere inspiration til at arbejde med emnet.
5E er en model, der bruges til at stilladsere det undersøgende arbejde gennem fem faser:
https://astra.dk/didaktisk_ressource/5e-modellen/
10-20 lektioner
Eleverne udfordres til at udvikle deres bedste bud på en ret, der indeholder insekter. De beregner næringsindhold, CO 2-udledning og andre produktionsomkostninger samt dissekerer insekter og får viden om insekters levevis og udseende.
Industriens Fond støtter projekter med potentiale til at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne. De støtter inden for områderne ‘bæredygtig produktion’, ‘cybersikkerhed’, ‘internationalisering’ og nye teknologier.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)