Skriv til astra@astra.dk
Teknologier fylder stadig mere i vores hverdag. Robotteknologi bruges i mange tilfælde til at aflaste eller erstatte manuelt arbejde, men hvordan udvikler man en robot, som passer til en bestemt opgave, og hvilken naturvidenskabelig viden er i spil i denne udvikling?
Eleverne gennemfører en robot-udfordring, hvor de designer og konstruerer en prototype til en robot, der kan hjælpe mennesker, der ikke kan løfte armene, når de skal spise.
Udfordringen til eleverne lyder:
I skal udvikle en prototype til en robot, der kan hjælpe en person, som har brækket begge arme og har dem i gips. Personen skal hjælpes til selv at kunne spise, selv om det kun er muligt at bevæge fingrene.
Krav:
Læs elev og lærermaterialerne og inddel klassen i grupper af 2-4 elever, som arbejder sammen gennem hele forløbet
Tjek, at I har de nødvendige materialer til rådighed:
Overvej, om du selv har aktiviteter eller fagstof, som kan inddrages i forløbet
Hvis det er første gang, eleverne arbejder med engineering-metoden, så præsenter dem for engineering med denne video Hvad er Engineering. Se selv introduktionsvideoen og vores tema om Engineering for yderligere information.
Giv eleverne udfordringen:“I skal designe og konstruere en prototype til en robot, som kan hjælpe mennesker, der ikke kan løfte armene, når de skal spise.”
Iscenesæt udfordringen og se videoen The Breakfast Machine: “Mange mennesker er afhængige af at blive hjulpet til at gøre helt dagligdags ting, fx at spise – og her kan robotteknologi bruges. Forestil dig, at du er væltet på cyklen, og har brækket begge arme. Hvordan ser den spiserobot ud, som du nu skal bruge?”
Lad eleverne sætte deres egne ord på udfordringen ved at benytte metodekortet ‘Problemskitse’.
Lad eleverne kortlægge den viden, der er nødvendig for at løse udfordringen. Brug metodekortet Videnskortlægning. Metodekortet skal printes i A3 og vidensfelter sættes på med post-it. Et godt alternativt er at udfylde metodekortet på “tavlen” i plenum, hvor du som lærer hjælper eleverne i den rigtige retning.
Sæt eleverne til at gennemføre undersøgelserne listet ved siden af. Efter hver undersøgelse diskuterer I i klassen, hvilken betydning resultaterne fra undersøgelsen har på udfordringen.
Lad eleverne udvikle ideer til hvordan robotten skal kunne hjælpe personen, som beskrevet i udfordringen. Tal om, hvordan deres viden fra undersøgelserne kan bruges i deres løsning.
Hvis klassen har dannet grupper kan de fx benytte bordet rundt brainstorm ellers kan åben brainstorm danne grupper med udgangspunkt i de ideer, eleverne helst vil arbejde videre med.
Lad eleverne vælge den ide, de vil gå videre med, hvis de ikke allerede har valgt den i forbindelse med brainstormen. De kan fx benytte metodekortet Hvilken ide vælger vi.
Lad eleverne tegne skitser af deres løsninger, både den fysiske konstruktion og programmeringen. De tegnede skitser suppleres med korte beskrivelser af, hvordan de enkelte dele fungerer.
Lav en time-out, når grupperne har deres skitser klar. Grupperne deler deres tanker og planer og kan give hinanden hjælp og gode råd.
Lad eleverne starte udfyldning af engineering-poster ved at tegne deres skitse ind/tage billede af deres skitse og sætte ind.
Sæt eleverne i gang med at konstruere deres prototype. Eleverne konstruerer og afprøver deres løsninger trin for trin. Det er vigtigt, at de afprøver både den fysiske konstruktion og programmeringen trinvis, for bedre at kunne rette fejl og mangler i designet.
En stor udfordring i delprocessen kan være, om alle elever kender deres opgave, og om de udfordres i forhold til at variere de opgaver, de hver især bidrager med. Benyt evt. metodekortet Opgavefordeling.
Lad eleverne fortsætte med at udfylde Engineering poster og husk eleverne på at tage billeder af prototyperne undervejs, så de forskellige stadier kan følges.
Gennemgå metodekortet Generel prototypetest med klassen. Eleverne gør klar til at teste deres prototype ved at udfylde metodekortet Generel prototypetest.
Eleverne tester deres løsninger ved at lave en opstilling, der simulerer en spisesituation. De kan evt. prøve at bruge forskellige former for ”fødevarer”.
Lad eleverne vise hinandens prototyper frem med metodekortet Opsamling – udskoling.
Grupperne arbejder videre med at forbedre deres løsning. Husk eleverne på at tage billeder af deres prototyper og udfylde engineering-posteren løbende.
Eleverne kan forbedre deres prototyper yderligt ved at:
Husk eleverne på at tage billeder og evt. filme undervejs, så de indsamler dokumentation om proces og produkt, som de kan bruge i deres præsentation.
Eleverne perspektiver deres løsning i forhold til, hvordan samspillet mellem mennesker og teknologi fungerer. De kan overveje både teknologiske og etiske emner som fx:
Eleverne bruger metodekortet Præsentation til at forberede en 3 minutters video, som de derefter optager og viser resten af klassen. Engineering posteren kan indgå enten i videoen eller vist som supplement ved præsentationen.
Det er vigtigt, at eleverne i video-præsentationen kommer ind på de naturfaglige pointer, som de har erhvervet sig undervejs i forløbet. Lad eleverne skrive deres engineering-poster færdig.
Efter forløbet udfylder eleven samtalearket. Du udfylder selv samme ark, men det er elevens ark, der danner udgangspunkt for samtalen og herpå eleven noterer vigtige pointer fra dine noter/dit ark. Eleven afleverer en kopi af arket til dig.
Eleverne arbejder med det fællesfaglige fokusområde ”Teknologiens betydning for menneskets sundhed og levevilkår”. Med udgangspunkt i udfordringen konstruerer og programmerer eleverne en robot, der kan hjælpe personer med manglende førlighed i armene.
Formålet med forløbet er, at eleverne opbygger forståelse for, hvilken viden der ligger bag den moderne teknologi, som dagligt løser mange opgaver, som ellers normalt udføres af mennesker. Teknologierne afhjælper tunge løft, gentagne bevægelser, kan øge præcisionen og udføre arbejdet hurtigt. Mennesker og maskiner arbejder altså tættere og tættere sammen, så hvilken naturvidenskabelig og teknologisk viden skal sættes i spil, for at dette møde bliver succesfuldt?
I forløbet undersøger eleverne forskellige fænomener, som relaterer til engineering-udfordring, hvor de skal konstruere og programmere en robot, der kan hjælpe personer med manglende førlighed i armene. I undersøgelserne opbygger eleverne viden om: Mekanisk energi, programmering, robotteknologi, mekanisk konstruktion, anatomi, sundhedsteknologi og demografiske forhold. Der kan i forløbet inddrages en række andre emner, som omhandler anvendelse af velfærdsteknologier generelt, etiske problemstillinger ved udskiftning af ”varme hænder” og computational thinking som begreb.
Området rummer potentielt mange andre forskellige aktiviteter og faglige undersøgelser og dette forløb indeholder eksempler, som kan danne en rød tråd frem mod den engineering-udfordring som eleverne afslutter forløbet med: Hvordan designer og konstruerer man en robot, som skal hjælpe mennesker med en dagligdags, personlig opgave? I dette tilfælde en spiserobot.
Når eleverne arbejder mod en løsning af udfordringen, kan de komme omkring følgende faglige områder:
Geografi: Demografi og erhverv: Udvikling i aldersfordeling i arbejdsstyrken. Geografisk spredning af jobs med risiko for nedslidning.
Fysik/kemi: Produktion og teknologi: Programmering og elektriske kredsløb. Vægtstangsprincippet. Grundlæggende viden om moment, udveksling.
Biologi: Krop og sundhed: Kropsfunktioner og bevægeapparatet.
Eleverne tilegner sig gennem forløbet viden om nogle af de faktorer, der er i spil, når samspillet mellem mennesker og maskiner skal udvikles. Der undersøges både årsager og virkning i forbindelse med de udfordringer der opstår i forbindelse med udviklingen af robotten som nær hjælper til os mennesker
Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser af …
Eleven konstruerer enkle modeller fx over …
Eleven perspektiverer egen viden til ….
Eleven kan diskutere problemstillinger, der knytter sig …
Materialet er lavet til det fællesfaglige fokusområde ”Teknologiens betydning for menneskets sundhed og levevilkår”, som er et af de emner, mange lærere har svært ved at gå til.
Robotteknologi er grundlæggende et fascinerende tema, da vi i højere og højere grad møder dem i vores dagligdag – og mange gange uden at tænke over det. Men hvilke konsekvenser har den øgende udbredelse af robotteknologi, og hvilke miljømæssige, samfundsmæssige og etiske problemstillinger knytter der sig til emnet. Dette forløb byder på en oplagt mulighed for at koble det naturvidenskabelige felt med det humanistiske.
Forløbet har en engineering-udfordring som omdrejningspunkt, og aktiviteterne gør det ud for engineering-processens undersøgelsesfase, så man kommer omkring fagligt stof undervejs.
De tre fag Fysik/kemi, Geografi og Biologi bidrager gennem de faglige undersøgelser ligeligt til de faglige færdigheder, som eleverne skal tilegne sig, for at kunne lave løsninger til udfordringen.
En del af de faglige undersøgelser behandler stof, som klassen alligevel skal lære, og det er suppleret med engagerende praktiske aktiviteter, hvor eleverne selv bygger og bruger redskaber til undersøgelse af naturlige fænomener. Der er også aktiviteter, som måske ligger uden for det normale pensum, men de er taget med, fordi de taler godt ind i den overordnede engineering-udfordring.
Materialet er testet på elever i både 7., 8. og 9. klasse, og erfaringerne fra testene viser, at eleverne bruger deres viden fra undersøgelserne til at skabe løsninger på den overordnede udfordring: Hvordan fungerer samspillet mellem teknologi og menneske, når vi udvikler robotter til at overtage dele af vores praktiske opgaver?
Engineering proces modellen er en særlig måde at opbygge et forløb, så det minder om ingeniørens arbejdsmetode. Eleverne præsenteres for en udfordring og arbejder sig gennem forskellige faser frem til et bud på en løsning.
Eleverne gennemfører sidst i forløbet en engineering-udfordring, hvor de finder frem til en løsning, der kan hjælpe en person, som har manglende førlighed i begge armene fx, ved at have begge arme i gips.
Til at løse engineeringopgave skal eleverne bruge LEGO Mindstorms og hverdagsmaterialer som fx. papkrus, ispinde, malertape, bestik, skåle, tallerkener, blomsterpinde mv.
Forløbet er et struktureret forløb. Som lærer har du mange muligheder for at åbne forløbet mere op, afhængigt af elevernes og egen erfaring med engineering-forløb. For nogle elevgrupper vil udlevering af udfordringen være tilstrækkelig.
Eleverne kan forbedre deres prototyper yderligere ved at:
S | Naturfaglige undersøgelser af kropsfunktioner ved løft, vægtstangsprincippet, programmering, robotteknologi, demografiske forhold. |
T | LEGO Mindstorms indgår som et prototype-værktøj. Der indgår i engineeringudfordringen både konstruktion og programmering. |
E | Indgår i engineeringudfordringen. |
M | Matematisk faglighed indgår i dataopsamlingen i undersøgelserne. |
Robotteknologi bruges i mange tilfælde til at aflaste eller erstatte manuelt arbejde. Men hvordan udvikler man en robot, som passer til en bestemt opgave, og hvilken naturvidenskabelig viden er i spil i denne udvikling?
Skriv til astra@astra.dk
Engineering i skolen er et samarbejde mellem Engineer the future, Naturvidenskabernes Hus, VIA University College og Astra. Finasieret af A.P. Møller Fonden, Industriens Fonde, Villum Fonden og Lundbeckfonden.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)